torstai 19. lokakuuta 2017

"Muut nippelit kertaerät"

Tuhlaajaprinsessan nyt jo anaalin tarkka budjettiseuranta alkaa tuottaa tulosta. Olen koko vuoden kirjannut tunnollisesti ja ärsyyntyyneenä kulujani exceliin. Miksi excel, voitte lukea sen tästä ja vaikkapa tästä.

2016 bongaus


Viime vuonna äkkäsin kirjanpidostani kaikkien kermapebojen äidin, eli ravintelissa syöminen ja ruoan kotiin tilaaminen. Satunnaisesti tämä on aivan mahtavan ihanaa ja välillä jopa pakollista jotta arki pyörii. Mutta siinä vaiheessa kannattaa painaa jarrua, jos ravintelikulut ovat noin puolet siitä, mitä ruokaan menee kokonaisuudessaan. Täytyy sanoa, että tänäkin vuonna olemme syöneet ulkona ja tilanneet kotiin ruokaa, mutta paljon maltillisemmassa määrin. Olemme puolittaneet ravintolakulut! Tämä on tapahtunut suorastaan vahingossa sen suurempia yrittämättä. Siitäkin huolimatta, että hyvä ystäväni asuu kaukana toisella paikkakunnalla ja olemme molemmat tunnistautuneet foodie-ihmisiksi. Em. takia tapaamme usein pääkaupunkiseudulla ja kokeilemme erilaisia ravintoloita. Säästö on tullut siitä, että en ole rynnännyt puhelimeen tilaamaan mieliruokiani hetken mielijohteesta, vaan mieliteon yllättäessä järkeillyt tilanteessa. Mihin se raha sitten on mennyt onkin toinen asia. Ei ainakaan säästöön.


2017 bongaus


Tänä vuonna, kategoria "muut nippelit kertaerät" on paisunut viime vuodesta noin 500 %. Ei se vielä suuri summa ole, mutta tarpeettoman suuri. Erityisesti, koska tuon kategorian alle olen tunkenut nimen mukaisesti ne asiat, jotka eivät toistu kuukausittain ja ostokset, jotka ovat arvoltaan muutamia kymppejä korkeintaan. Eli pienet ja söpöt heräteostokset.

Tämän kirjoituksen ydin on juuri tässä. Viattomalta tuntuvat pienet ja söpöt ostokset kumuloituvat järkyttävän isoksi summaksi vuoden aikana. Kummitytölläni tämän kategorian alle menee jatkuva kahviloissa kökkiminen. Kävimme juuri aiheesta mielenkiintoista keskustelua. Jos tytsyni syytää 10 € viikossa pelkästään kahvilaan, se on noin 40 € kuukaudessa. Vuodessa summa onkin jo mukavat 480 €. Tällä yksinkertaisella laskutoimituksella sain typykän ja hänen äitinsä havahtumaan. (Jopas, minusta on tullut lähetyssaarnaaja, vaikka omatkaan asiat eivät vielä ole reilassa!)

Omalla kohdallani tämä tarkoitta, että näiden turhanpäiväisten ostoksien summalla olisin maksanut meidän hiihtoloman majoituksen. Nyt maksan sen kulun palkasta, ja sen kuukauden aikana ei säästöjä kerry. Ei hyvä siis.

via GIPHY


Ensi vuoden kirjanpidossa aion kirjoittaa ylös jokaisen kulun, joka tämän kategorian alle on merkitty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti